Home » Tipsheets » Onvruchtbaarheid Door Chlamydia

Tipsheet

logo

Onvruchtbaarheid door Chlamydia

Categorie: SOA's
Trefwoorden:
  • Chlamydia
  • Soa
  • Veilig Vrijen
  • Seks
  • Condooms
  • Soatest
  • IVF

(4/5) 8 stem(en)


Quote

"Ik wist niet dat het zoveel pijn zou doen! De enige optie die ik nu nog heb om zwanger te worden is IVF, en ik ben zo bang dat het niet gaat lukken!"

De feiten

Ongeveer 1.000 vrouwen in Nederland worden jaarlijks onvruchtbaar door chlamydia.
Ongeveer 60.000 mensen in Nederland lopen per jaar een chlamydia infectie op.
Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland.

Wat is het probleem?

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). In Nederland is chlamydia de soa die het meest voorkomt. Het is een infectie die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze nestelt zich in de slijmvliezen van de vagina, de baarmoedermond, de plasbuis of de anus. De infectie kan zich in het lichaam verspreiden en voor verschillende klachten zorgen. Chlamydia kun je oplopen door seksueel contact. Niet alleen door penetratie (neuken) maar ook door direct contact van de slijmvliezen van de geslachtsorganen. Chlamydia is eenvoudig te genezen met een antibioticumkuur.

Naar schatting worden jaarlijks 1.000 vrouwen in Nederland onvruchtbaar door een chlamydia infectie. Zonder behandeling kan chlamydia namelijk opstijgen via de baarmoeder naar de eileiders. Er ontstaat dan een eileiderontsteking, die zich kan uitbreiden naar de buikholte. Dit heet PID (Pelvic Inflammatory Disease: ontsteking in het bekkengebied). Een eileiderontsteking kan gepaard gaan met koorts en (hevige) pijn in de onderbuik. Door een snelle en goede behandeling met antibiotica kan een eileiderontsteking volledig genezen. Deze ontsteking veroorzaakt littekens en verklevingen in de eileiders. Dit kan leiden tot chronische onderbuikpijn, onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Het risico op onvruchtbaarheid wordt vergroot doordat de meeste vrouwen niet merken dat ze een chlamydia infectie hebben opgelopen waardoor ze zich niet laten behandelen.

Wie loopt er risico?

20 - 40 jaar

Omschrijving:
vrouwen

Hoe wordt het erger? Kan het worden voorkomen?

De kans op onvruchtbaarheid neemt toe wanneer men vaker een chlamydia infectie oploopt. Vrouwen met wisselende contacten die denken dat ze veilig kunnen vrijen zonder condoom door zich een aantal keer per jaar te laten testen op soa lopen risico. Een antibioticakuur bestrijdt de infectie, maar voorkomt niet een tweede of derde infectie.
Ook vrouwen die een vaste relatie hebben waarvan de partner meerdere sekspartners heeft (vreemd gaat) waarmee hij onveilig vrijt, lopen risico. Binnen vaste relaties wordt meestal (ruim 80%) zonder condoom gevreeën.

Chlamydia kan worden voorkomen door met condooms te vrijen. Binnen een nieuwe relatie is het advies om de eerste 3 maanden met condoom te vrijen (na 3 maanden zijn de belangrijkste soa’s via een test aan te tonen) en daarna samen een soatest te doen. Wanneer de test aantoont dat beide partners soa vrij zijn, kan binnen een monogame relatie het condoom achterwege blijven en een ander anticonceptiemiddel worden gekozen.
Seksuele partners uit de 6 weken voordat de klachten begonnen, moeten op de hoogte worden gebracht. Zij moeten zich ook laten testen en eventueel behandelen. Als er geen klachten zijn, dan moeten alle sekspartners van de laatste zes maanden worden gewaarschuwd.

Conclusie

Chlamydia kan onvruchtbaarheid veroorzaken
Het risico op onvruchtbaarheid neemt toe omdat je een chlamydia infectie vaak niet merkt
Onveilige seks met wisselende partners of seks met een partner die onveilige wisselende contacten heeft, vergroot het risico op een chlamydia infectie.

Casus: Onvruchtbaar door chlamydia

Bron: http://www.freya.nl/ (Vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen)

Het eerste wat in mij op kwam was dat ik nooit geen kinderen zou krijgen. Het leek wel of de wereld instortte. Toen de gynaecoloog me ook nog vertelde dat het kwam omdat ik in het verleden chlamydia heb gehad, dus door de chlamydia zijn alle verklevingen ontstaan. Het was echt verschrikkelijk om het te moeten horen want iedereen denkt: dat overkomt mij niet! Dus wel en op dat moment had ik zoveel woede, ik vroeg me af waarom ik? En ik was zo boos op mijn ex, want ik wist dat hij vaak was vreemdgegaan (achteraf).

Samen met mijn nieuwe partner heb ik er voor gekozen te proberen om alsnog zwanger te worden, via IVF. De eerste twee keer is het mislukt, daar word je echt wanhopig van. We hebben toch doorgezet, en de derde keer ben ik uiteindelijk wel zwanger geworden.

Meer informatie

Soa Aids Nederland
Keizersgracht 392, 1016 GB Amsterdam
t +31(0)206262669
f +31(0)206275221
soaaids.nl, aidsfonds.nl, stopaidsnow.nl

Aids Soa Infolijn : 0900 204204

Tips voor Scripts is een initiatief van:

Centrum Media & Gezondheid Samen met   VeiligheidNL Rutgers Kenniscentrum Sport RIVM Nederlandse Federatie Stotteren