Home » Tipsheets » Levensbedreigende Benauwdheid Bij Babyas En Peuters

Tipsheet

logo

Levensbedreigende benauwdheid bij baby’s en peuters

Categorie: Astma
Trefwoorden:
  • Levensbedreigend
  • Longziekten
  • Longen
  • Benauwd
  • Ziekenhuis
  • Peuter
  • Baby
  • Astma
  • Jong kind

(4/5) 1 stem(en)


Quote

"Als je je kind zo benauwd ziet, stopt je wereld."

De feiten

Elke dag worden 10 kinderen in Nederland heel erg benauwd opgenomen in ziekenhuis
Diagnose astma kun je pas vanaf leeftijd 5 of 6 jaar vaststellen
In Nederland zijn 115.000 kinderen met astma, nog eens zoveel kinderen hebben regelmatig problemen met hun luchtwegen
Benauwdheid bij astma kan ineens flink verergeren, dit is lastig te voorspellen

Wat is het probleem?

Elke dag worden 10 kinderen heel erg benauwd opgenomen in het ziekenhuis. Vaak zijn dit hele jonge kinderen, op baby- of peuterleeftijd. De diagnose is dan vaak nog niet te stellen. Voor ouders is het vreselijk om hun jonge kind zo benauwd te zien. Zij voelen zich machteloos als hun baby of peuter naar adem snakt en letterlijk aan vechten is voor meer lucht.

Een ernstige benauwdheidaanval kan zo maar ineens ontstaan, dit gebeurt vaak ook ’s nachts. Terwijl er daarvoor nog niets aan de hand is. Als het kind overdag in aanraking is geweest met een bepaalde ‘prikkels’ (bijvoorbeeld rook op feestje, huisdieren, BBQ, open haard, parfum) kunnen de longen daar ’s nachts ineens heel heftig op reageren. Met een acute ziekenhuisopname als gevolg.

Wie loopt er risico?

0 - 20 jaar

Omschrijving van de doelgroep:
Ouders van jonge kinderen (0-4 jaar) met ernstige longklachten.

Hoe wordt het erger? Kan het worden voorkomen?

Een jong kind kan door verschillende oorzaken ineens heel erg benauwd worden. Dit is bij elk kind weer anders. Een kind kan bijvoorbeeld sterk reageren op stof, huisdieren, sigarettenrook, vocht of inspanning.

Door bij klachten op tijd naar de huisarts te gaan en met de juiste medicijnen, kun je soms een ziekenhuisopnamen voorkomen. Maar dit kan helaas lang niet altijd. Het is op dit moment nog niet mogelijk om op jonge leeftijd al een goede diagnose en daarmee samenhangende behandeling vast te stellen.

Na een aantal dagen in het ziekenhuis en de juiste medicijnen komt een kind er vaak weer bovenop. Maar de angst voor een nieuwe aanval blijft.

Conclusie

Op dit moment kunnen we de vele ziekenhuisopnamen helaas nog niet voorkomen.
Door onderzoek hoopt het Astma Fonds eerder de juiste diagnose te kunnen stellen en daarmee benauwdheid en de vele ziekenhuisopnames bij jonge kinderen te kunnen voorkomen.

Casus: Jong kind (0-4 jaar) ernstig benauwd opgenomen in ziekenhuis

Lysanne (3 jaar) werd op jonge leeftijd opgenomen in het ziekenhuis. Dit was behoorlijk schrikken voor haar ouders. Haar vader: ‘Als je je kind zo benauwd ziet, stopt je wereld.’

Haar vader vertelt: ‘Lysanne heeft al vanaf haar geboorte last van haar longen. Ze is twee maanden te vroeg geboren en haar longen waren nog onvolgroeid. Lysanne heeft toen anderhalve week aan de beademing gelegen. Volgens de kinderarts heeft ze ‘bronchiale hyperreactiviteit’.

Haar moeder vult aan: ‘Toen Lysanne anderhalf jaar was, is ze ’s nachts heel benauwd naar het ziekenhuis gebracht. Ze bleek het RS-virus te hebben. Lysanne is in de drie jaar dat zij op deze wereld is, eigenlijk bijna altijd benauwd geweest. Alleen afgelopen zomer ging het goed. Ze is een heel kwetsbaar kind dat de hele dag door reutelt. Vorig jaar heeft Lysanne een dubbele longontsteking gehad. En in november 2009 heeft ze nog in het ziekenhuis gelegen met de Mexicaanse griep. Lysanne woog toen nog maar 10 kilo en kreeg medicinale drinkvoeding. Dankzij medicijnen, is ze er thuis gelukkig weer bovenop gekomen.’

Meer informatie

Meer informatie is verkrijgbaar bij het Longfonds.
Contactpersoon: Monique Moerkens & Marleen Verduyn. Telefoon: 033-434 12 12

Wij kunnen u helpen aan inhoudelijke informatie over longziekten en op verzoek in contact brengen met een kinderlongarts.

Tips voor Scripts is een initiatief van:

Centrum Media & Gezondheid Samen met   Trimbos-instituut Stichting Voedingscentrum Nederland Diabetes Fonds Nationale Hoorstichting Pharos