Home » Tipsheets » Hepatitis B Bij Homomannen

Tipsheet

logo

Hepatitis B bij homomannen

Categorie: SOA's
Trefwoorden:
Nog geen waardering


Quote

"Hepatitis B krijg je door seks, maar ook door onbeschermde orale seks en zelfs het lenen van scheermesjes en tandenborstels kan al voor overdracht van het virus zorgen."

De feiten

Hepatitis B krijg je door seks, maar ook door onbeschermde orale seks en zelfs het lenen van scheermesjes en tandenborstels kun je al voor overdracht van het virus zorgen.
Door drie vaccinaties is een persoon levenslang tegen het Hepatitis B virus beschermd.
9 % van de Nederlandse mannen die seks hebben met mannen (MSM), dus bijna 1 op de tien, is wel eens besmet geraakt met hepatitis B.
De meesten mensen genezen van Hepatitis B, een deel blijft chronisch geïnfecteerd.

Wat is het probleem?

Hepatitis B kan een ernstig verloop hebben, met de dood tot gevolg.
In Nederland komt Hepatitis B niet vaak voor. Ongeveer 0,2 % van de bevolking is drager van het virus. Onder MSM (mannen die seks hebben met mannen) ligt dat hoger: 0,5% van deze groep is drager van het hepatitis B virus.

Hepatitis B is erg besmettelijk. Het virus wordt overgedragen via bloed, sperma en voorvocht. Niet alleen is seks een belangrijke overdrachtsroute, maar ook onbeschermde orale seks, het lenen van scheermesjes en tandenborstels kan al voor overdracht van het virus zorgen.

Wie loopt er risico?

0 - 20 jaar

Voornamelijk jonge mannen die seks hebben met mannen lopen risico op Hepatitis B. Omdat het virus vaker voorkomt in deze groep, heb je meer kans besmet te raken. Hoe jonger je vaccineert, hoe beter.

Hoe wordt het erger? Kan het worden voorkomen?

Hepatitis B is een sluipende ziekte. Veel mensen genezen spontaan, maar ongeveer 10 % blijft chronisch geïnfecteerd, en dus ook besmettelijk voor anderen. Ondertussen beschadigt het virus de lever. Dit geeft ernstige vermoeidheid, de lever gaat steeds slechter functioneren en uiteindelijk kan er leverkanker ontstaan, met de dood tot gevolg.
De GGD vaccineert gratis mannen die seks hebben met mannen. Met 3 prikken ben je levenslang beschermd tegen hepatitis B. De GGD vaccineert zelfs op locatie, op homofeesten of COC’s.

Conclusie

Laat je vaccineren, want…. je bent toch geen mietje?
Hepatitis B is de enige SOA die je door een vaccinatie kunt voorkomen.
Het Hepatitis B virus beschadigd de lever en kan leverkanker veroorzaken, met de dood tot gevolg.

Casus: Onveilige seks leidt tot levertransplantatie

Een jonge homoman (net uit de kast) laat zich overhalen tot onveilige seks tijdens een gayparty. Hij heeft net zijn geaardheid ontdekt en weet nog niet welke risico’s onveilige seks in zich heeft. Na een jaar, en vele sekspartners later, begint hij zich moe te voelen. Zijn eetlust verdwijnt en hij valt sterk af. Met hevige steken in de buik wordt hij na een aantal weken opgenomen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. Zijn lever heeft het af laten weten en hij blijkt hepatitis B te hebben.
Een chronische vorm van hepatitis B waarbij zijn lever zwaar beschadigd is geraakt. Alleen een levertransplantatie kan hem redden.

Een vriend van hem had laatst nog gezegd dat hij naar de GGD moest. ‘Drie prikken en je hoeft je geen zorgen meer te maken over hepatitis’. Zelf dacht hij dat het niet zo’n vaart zou lopen.

Langzamerhand dringt het tot hem door dat vrienden in zijn omgeving ook risico liepen. Zouden ze nu ook besmet zijn?

Meer informatie

RIVM - Centrum Infectieziektebestrijding
030-2747000
http://rivm.nl/Onderwerpen/H/Hepatitis_B

Voorlichtingsmateriaal is te vinden in de toolkit Hepatitis B voor risicogroepen:
http://rivmtoolkit.nl/Onderwerpen/Hepatitis_B

Tips voor Scripts is een initiatief van:

Centrum Media & Gezondheid Samen met   Pharos RIVM Nationale Hoorstichting Nederlandse Federatie Stotteren Nierstichting