Tipsheet
Hersenschade na XTC-gebruik
- Klachten
- Schade
- Hersenschade
- XTC
- MDMA
- Drugs
- Ecstasy
- Uitgaan
Quote
"Gebruik van XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen. Hoe vaker XTC genomen wordt en hoe hoger de dosis, des te meer kans op schade."
De feiten
Gebruik van XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen. Geheugen, concentratie en stemming worden mogelijk aangetast.
Hoe vaker XTC genomen wordt en hoe hoger de dosis, des te meer kans op schade.
XTC verhoogt de lichaamstemperatuur. Als de gebruiker in een warme ruimte is, kan de lichaamstemperatuur teveel stijgen. Hierdoor wordt het risico op hersenschade groter.
Na stoppen lijkt herstel op te treden maar het is nog onduidelijk hoe snel dit gaat en of de gebruiker weer helemaal de oude wordt.
Wat is het probleem?
Regelmatig zijn er mensen die hardnekkige, medische klachten hebben na gebruik van XTC.
Voorbeelden van dit soort klachten zijn: depressiviteit, angst, verminderde concentratie, vermoeidheid, gevoel van schokken in het hoofd, tintelingen, spiertrekkingen, zichtproblemen, duizelingen.
Partydrugsgebruikers weten dan vaak niet hoe ze weer van die kwalen af kunnen komen.
Wie loopt er risico?
Omschrijving van de doelgroep:
Uitgaanders tussen de 25 en 44 jaar.
Personen die ooit ecstasy hebben gebruikt, komen het meest voor in zeer sterk stedelijke gebieden (9,6%) en het minst in niet-stedelijke gebieden (2,0%). Mensen in de leeftijdsgroep 25 tot en met 44 jaar hebben de meeste ervaring met ecstasy (7,1% versus 5,1% onder 15-24-jarigen en 0,9% onder 45-64-jarigen).
De gemiddelde leeftijd van de recente ecstasygebruikers is gestegen van 25 jaar in 1997 naar 28 jaar in 2005. Onder de gebruikers die ooit ecstasy hebben gebruikt, ligt in de leeftijdsgroep van 15 tot en met 24 jaar de startleeftijd op gemiddeld 17,3 jaar voor ecstasy. In de leeftijdsgroep van 15 tot en met 64 jaar lag de startleeftijd op gemiddeld 22,2 jaar voor ecstasy 1).
1) Nationale Drug Monitor 2007
Hoe wordt het erger? Kan het worden voorkomen?
Het gebruik van XTC is nooit zonder risico. Wil de gebruiker geen risico lopen dan kan hij beter niet gebruiken. De volgende tips kunnen het risico van gebruik verkleinen:
Laat XTC testen! Hier voor zijn speciale testservices (hier adressen)
Als een gebruiker niet weet wat er in de pil zit en hij wil toch slikken, kan hij beter nooit gelijk een hele pil nemen maar bijvoorbeeld een kwart en zeker een uur het effect afwachten.
Neem niet meer dan 1 pil per 2 maanden.
Let op de dosis. Als een gebruiker meer gebruikt omdat hij alleen nog het oppeppende effect voelt, raakt hij aan XTC gewend en is de periode tussen het slikken te kort.
Zorg voor afkoeling, rust en voldoende vocht. Dit kan van levensbelang zijn, zeker in een warme omgeving en bij veel vochtverlies. Drink 1- 2 glazen water per uur. Nog beter zijn isotone sportdrankjes. Eet eventueel een zout koekje of wat chips om zoutverlies aan te vullen.
Zorg voor herstel van het lichaam door goed te eten en te rusten. Neem na XTC-gebruik vitamine C (fruit, sinaasappelsap).
Heeft de gebruiker het gevoel dat hij zijn XTC-gebruik niet in de hand heeft, kan hij voor advies contact opnemen met een instelling voor alcohol- en drugsproblemen of de Drugs Infolijn: 0900 – 1995 bellen.
Conclusie
Gebruik van XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen.
Regelmatig zijn er mensen die hardnekkige, medische klachten hebben na gebruik van XTC.
Voorbeelden van dit soort klachten zijn: depressiviteit, angst, verminderde concentratie, vermoeidheid, gevoel van schokken in het hoofd, tintelingen, spiertrekkingen, zichtproblemen, duizelingen.
Deze problemen blijken sterk te verminderen na behandeling van een speciale verslavingsarts.
Casus: Lichamelijke klachten na XTC-gebruik
Sander is 28. Hij woont in een klein dorp ergens in Zuid-Holland. Hij werkt al een tijdje in de bouw en heeft een vriendin. In zijn vrije tijd gaat hij graag stappen. Sinds zijn 15e gaat hij naar verschillende kroegen in zijn dorp. Hij drinkt dan gemiddeld 2 tot 5 liter bier of wijn. Hij vind uitgaan niet leuk als hij niet dronken is en voelt zich anders onzeker.
Rond 2008 is hij via zijn vrienden in aanraking gekomen met GHB en XTC. XTC gebruikt hij 1 tot 3 keer per maand. GHB 2 x per week in combinatie met de alcohol. Hij is nu twee keer out gegaan en naar het ziekenhuis gebracht. Ook mag hij niet meer in zijn favoriete club komen omdat hij daar aan het slaapwandelen was (onder invloed GHB).
Sinds een jaar heeft hij 'vage klachten'; hij is moe, voelt zich uitgeput, heeft het gevoel dat hij een band om het hoofd heeft en is vaak angstig. Ook heeft hij vaak last van hartkloppingen en steken op de borst.
Op aandringen van zijn moeder is hij al een keer naar de huisarts gegaan. De huisarts heeft niks (lichamelijks) kunnen vinden en raadt aan om het even rustig aan te doen.
Ondertussen loopt Sander een jaar rond met deze klachten. Sander heeft veel last van de klachten. Hij heeft vooral veel last van de paniekaanvallen en het drukkende gevoel op zijn hoofd. De klachten zijn op een gegeven moment zo ernstig dat hij zich moet ziekmelden.
Op een avond is hij een stuk over XTC-gebruik en hersenschade aan het lezen op het (drugs) forum van PartyFlock. Hij herkent veel klachten die worden beschreven in het stuk. Sander maakt zich nu grote zorgen. Op internet vindt hij vele verhalen over mensen die klachten hebben na XTC-gebruik.
Meer informatie
Trimbos Instituut
Afdeling Publieksinformatie
Iris van Wylick - Medewerker Alcohol- en Drugs Infolijn
030-297 11 00
http://www.drugsinfo.nl/index.cfm?act=vraag.tonen
http://www.drugsenuitgaan.nl/index.cfm?act=faq.tonen&pagina=58
www.brijder.nl
www.drugsinfo.nl
www.trimbos.nl
www.drugsenuitgaan.nl