Tipsheet
Diplacusis
- Gehoorbeschadiging
- Discotheken
- Diplacusis
- Uitgaan
- Jongeren
- Muziek
- Psychosomatische klachten
- Concentratiestoornissen
- Slaapproblemen
- Sociaal isolement
- Geluid
Quote
"Jaarlijks komen er in Nederland 20.000 jongeren bij met gehoorbeschadiging door te harde muziek tijdens het uitgaan."
De feiten
Ruim 450.000 uitgaande Nederlandse jongeren tussen de 16 en 30 hebben gehoorschade opgelopen door te harde muziek tijdens het uitgaan.
15% van alle jongeren tussen de 16 en 30 jaar in Nederland hebben een meer of minder ernstige vorm van gehoorschade door te harde muziek tijdens het uitgaan.
Jaarlijks lopen er zo'n 20.000 jongeren gehoorschade op door te harde muziek tijdens het uitgaan.
Personen met Diplacusis nemen verschillende toonhoogtes waar in het linker- en rechteroor van één geluidsbron.
Wat is het probleem?
Muziek boven de 90 dB(A) kan je gehoor al na 30 minuten beschadigen als je je regelmatig aan dat geluid blootstelt! Hoe hard de muziek staat hangt af van de uitgaansgelegenheid, de band en/of de dj. Regelmatig staat de muziek in uitgaansgelegenheden boven de 105 dB(A).
Een van de vormen van gehoorschade door lawaai is Diplacusis. Personen met Diplacusis nemen verschillende toonhoogtes waar in het linker- en rechteroor van één geluidsbron. Er doen zich bij gehoorbeschadiging vaak psychosomatische klachten voor zoals die ook bij slechthorendheid voorkomen. Met name muziekliefhebbers kunnen ernstig gehinderd worden door dit verschijnsel.
Wie loopt er risico?
Omschrijving:
Iedereen die wel eens naar harde muziek luistert en uitgaat. Jongeren tussen de 16 en 30 jaar gaan regelmatig uit, waardoor deze groep een groter risico loopt. Op dit moment is bekend dat Iedereen die uitgaat en zich aan harde muziek blootstelt, eigenlijk een vorm van gehoorbescherming nodig heeft.
Hoe wordt het erger? Kan het worden voorkomen?
Door je oren niet te beschermen tegen luide muziek wordt de gehoorbeschadiging steeds erger. Je kunt je gehoor op verschillende manieren beschermen. Het beste is een combinatie van de verschillende onderstaande manieren:
1. Draag oordopjes met ingebouwd filter als je in een discotheek of club bent of op een festival, event of concert.
2. Dans of sta zo ver mogelijk weg van de speakers. Blijf minimaal 2 meter bij de boxen vandaan op binnenlocaties, en 10 meter afstand op buitenlocaties.
3. Regelmatig een ‘oorpauze’ nemen: even naar buiten, uit de muziek vandaan. Rust voor je oren is belangrijk, maar levert ‘netto’ niet genoeg op om je gehoor afdoende te beschermen. Combineer oorpauzes dus altijd met de andere twee maatregelen.
Conclusie
Je kunt jezelf beschermen tegen Diplacusis.
De ene persoon is gevoeliger voor het ontwikkelen van gehoorschade dan de ander. Te luide muziek brengt je gehoor echter altijd schade toe en vroeg of laat krijg je daar last van.
Diplacusis kan het leiden van een normaal leven belemmeren.
Gehoorschade voel je niet altijd aankomen. Het kan in één klap gedaan zijn met je gehoor en onherstelbaar zijn.
Casus: Cabaretière met gehoorbeschadiging
Maartje is Cabaretière, waarbij ze ook muziek maakt. Op jonge leeftijd is ze veel uit gegaan en is blootgesteld aan harde muziek. Ze hoort op dit moment muziek met haar ene oor een halve toon hoger dan met het andere. Ze vertelt dat ze voor haar optredens op de muziek moet kunnen intunen en zuiver zingen. Dat lukt haar nu niet door de Diplacusis. Ze kan de toonhoogtes niet meer goed afstemmen.
Ze is tijdelijk gestopt met zingen. Haar orkest”begeleiding” zorgt nu voor de muziek in haar optredens. Het zingen laat ze anderen voor haar doen.
Meer informatie
Centrum Media & Gezondheid
Peperstraat 35
2801 RD Gouda
0182-549445
info@media-gezondheid.nl
www.gooutplugin.nl