Home » Tipsheets » Herpes Genitalis

Tipsheet

logo

Herpes Genitalis

Categorie: SOA's
Trefwoorden:
  • Herpes
  • Soa
  • Virus
  • Besmetting
  • Relatie

Nog geen waardering


Quote

"Mijn vriendin heeft herpes. Ze zegt dat ik vreemd ben gegaan en nu wil ze me niet meer zien...."

De feiten

• herpes is een veel voorkomende soa
• overdracht van herpes kan binnen een monogame relatie ook maanden na de start van de relatie plaatsvinden
• mensen blijven hun leven lang drager van het virus.
• Herpes is voor pasgeboren baby's levensgevaarlijk.

Wat is het probleem?

Genitale herpes wordt veroorzaakt door een virus. Het virus blijft altijd in het lichaam. Niet iedereen met genitale herpes heeft klachten. Die persoon kan het virus wel ongemerkt doorgeven.

Het herpes genitalis virus dringt het lichaam binnen via de huid en het slijmvlies van de mond, penis, vagina of anus. Condooms beschermen niet 100 procent tegen herpes. Het virus is ook over te brengen via iemands vingers of mond naar andere delen van het eigen lichaam of naar een ander. Een koortslip, waterpokken en gordelroos worden ook door een herpes-virus veroorzaakt. Voor een pasgeboren baby kan herpes erg gevaarlijk (zelfs dodelijk) zijn.

Sommige mensen krijgen een keer een herpesaanval en daarna nooit meer. Dan zijn ze alleen drager van het virus. Sommigen krijgen regelmatig opnieuw klachten. Als dat vaak gebeurt is zijn er medicijnen die het virus remmen.

Vooral als er klachten zijn, wordt het herpes virus overgedragen. Maar ook zonder klachten kan het virus overgedragen worden op anderen. Ook door mensen die zelf nooit klachten van de herpes gehad hebben.

Wie loopt er risico?

0 - 20 jaar
20 - 40 jaar
40 - 60 jaar
60+ jaar

Herpes kan bij mensen van alle leeftijden voorkomen.

Hoe wordt het erger? Kan het worden voorkomen?

Herpes geeft soms klachten, vooral de eerste aanval kan enorm pijnlijk zijn. De klachten kunnen terug komen, bijvoorbeeld bij stress, andere ziekten of als de weerstand afneemt.

Conclusie

• herpes kan enorm vervelende klachten geven, alleen voor pasgeboren baby's is herpes gevaarlijk.
• herpes kan regelmatig terug komen.
• ook mensen die geen klachten hebben of zelfs nooit klachten hebben gehad, kunnen herpes overdragen.
• overdracht van herpes kan binnen een monogame relatie ook maanden na de start van de relatie plaatsvinden.
• herpes geeft veel mensen enorme zorgen.

Casus: Mijn vriendin zegt dat ik vreemd ga....

Kas en Marlies zijn een paar maanden samen. Alles gaat goed, ze zijn hartstikke verliefd en leven op een roze wolk. Kas heeft Marlies zelfs al aan zijn ouders voorgesteld, iets waar hij normaal niet zo happig op is. Maar hij heeft het idee dat dit met Marlies het wel eens serieus zou kunnen zijn.

Sinds een paar dagen klaagt Marlies over pijn bij het plassen, Kas hoort haar kermen in de badkamer. Dan een schreeuw. Kas stormt de badkamer binnen en ziet daar Marlies voorovergebogen met een spiegeltje naar haar schaamlippen kijken. Rode blaasjes, roept ze. Kas sust de boel, maar die nacht is Marlies er echt ziek van.

De volgende dag gaan ze naar de huisarts. Die vertelt na onderzoek dat het herpes is, een soa, maar het enige wat hij kan doen is een pijnstillend zalfje meegeven. Voor andere medicijnen is het al te laat, dat helpt niet meer. En herpes is voor het leven, dat verdwijnt nooit meer uit je lichaam. Marlies kijkt hem geschrokken aan.

Op de weg terug is de spanning in de auto voelbaar. Kas probeert een gesprek te beginnen, maar Marlies zegt niets en staart voor zich uit. Kas blijft het proberen en dan barst Marlies ineens los. Ze moet die soa van Kas hebben gekregen, schreeuwt ze, hij is vreemdgegaan! Kas ontkent, maar Marlies gelooft hem niet. Bij een stoplicht stapt ze de auto uit en slaat de deur achter zich dicht.

Meer informatie

http://www.soaaids.nl/nl/soas/veel-voorkomende-soas/genitale-herpes
http://www.soaaids.nl/nl/soas/veel-voorkomende-soas/herpes-genitalis/leven-met-herpes-genitalis

Tips voor Scripts is een initiatief van:

Centrum Media & Gezondheid Samen met   Pharos Nederlandse Federatie Stotteren Nationale Hoorstichting Diabetes Fonds Rutgers