Home » Tipsheets » Spaakbeknelling

Tipsheet

logo

Spaakbeknelling

Categorie: Veiligheid
Trefwoorden:
  • Spoedeisende hulp
  • Verkeer
  • Jonge kinderen
  • Fietszitje
  • Fietsen
  • Vervoer
  • Kinderveiligheid

Nog geen waardering


Quote

""Eventjes m’n zoontje achterop voor een snelle boodschap bij de supermarkt verderop. Zo’n kort ritje, ik dacht er niet over na""

De feiten

Elk jaar komen er 2.300 kinderen tussen de 1 en 6 jaar met hun voet tussen de spaken
Ruim 1 op de 3 van de kinderen breekt hierbij een bot
De meeste slachtoffertjes zijn 3, 4 of 5 jaar.
53% van de ouders heeft geen goede spaakafscherming (dit is 90% bij 2e hands stoeltjes)

• Bij 8% is de montage niet goed
• Bij 27% is de gordel niet goed
• Bij 61% zijn de voetriempjes onveilig

Wat is het probleem?

Ondanks dat ouders vaak wel denken dat ze hun kindje veilig achterop de fiets vervoeren, wijst de praktijk anders uit. Elk jaar belanden er vele kinderen op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis vanwege een spaakbeknelling. Dit komt doordat veel ouders geen goede spaakafscherming hebben achterop hun fiets wanneer ze kind vervoeren. Dit is voornamelijk het geval bij tweedehands kinderzitjes (fietsstoeltjes zijn pas sinds 2004 standaard voorzien van spaakbescherming).

Wie loopt er risico?

0 - 20 jaar

Jonge kinderen (tussen de 1 en 6 jaar oud) die achterop de fiets worden vervoerd. De verantwoordelijkheid ligt bij de ouders/verzorgers.

Hoe wordt het erger? Kan het worden voorkomen?

Erger: Stop direct met fietsen als je merkt dat het voetje van je kind tussen de spaken is gekomen. Doortrappen zorgt voor steeds ergere verwondingen of zelf botbreuken.

Voorkomen: Spaakbeknelling kan voorkomen worden door het wiel af te schermen met goede spaakbescherming. Dit is een hard plastic scherm (harder dan een jasbeschermer) en is te koop in de fietsenwinkel. Nieuwe fietsstoeltjes hebben dit standaard. Sluit bij elke fietsrit de gordel strak aan en maak de voetriempjes van het kindje goed vast.

Conclusie

- Elke dag komen er ongeveer 6 kinderen op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis terecht vanwege een ongeluk met een voetje tussen de spaken
- Deze ongelukken zijn te voorkomen door voorzorgsmaatregelen te nemen: door gebruik te maken van goede spaakafscherming en door de voetjes goed vast te doen met voetriempjes

Casus: Een fietsritje eindigt in het ziekenhuis

Zoals iedere middag haalt Fenna haar 4-jarige dochtertje Isa op van school. In de winter deed ze dat altijd met de auto, maar nu het mooier weer begint te worden pakt ze steeds vaker de fiets. Via Marktplaats heeft ze een paar weken geleden een mooie, niet al te dure tweedehands moederfiets op de kop getikt, inclusief fietsstoeltje.

Isa is blij om haar moeder weer te zien. Fenna geeft Isa een dikke knuffel en zet haar in het kinderzitje achterop. Vrolijk kwebbelend verlaten ze het schoolplein en fietsen ze richting huis. Ze zijn bijna thuis als ze een drempel passeren. Isa’s linkervoetje schiet los uit het voetsteuntje. Wat volgt is een harde knal. Meteen begint Isa te brullen. Fenna kijkt om en weet meteen dat het ernstig is. Isa’s voet zit helemaal knel tussen de spaken. Na een heleboel heleboel moeite lukt het Fenna om het Isa’s voetje los te wrikken. Isa gilt het nog steeds uit van de pijn. Er zit een enorme wond op Isa’s hiel.

Ondertussen heeft zich al een groepje omstanders om Fenna en haar dochtertje heen verzameld. Een van hen biedt aan om hen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te rijden met de auto. Op de Spoedeisende Hulp afdeling wordt een foto gemaakt. Daaruit blijkt dat Isa niet alleen een grote verwonding, maar ook een enkelbreuk heeft opgelopen. Isa’s voet wordt ingegipst. Voorlopig moet ze in een rolstoel naar school. Fenna voelt zich enorm schuldig. Zij had ervoor moeten zorgen dat Isa veilig bij haar achterop zat. Als er goede spaakafscherming op haar fiets zat of als ze Isa’s voetjes beter had vastgemaakt in de steuntjes was dit nooit gebeurd...

Meer informatie

VeiligheidNL
Ilja van Alten
Marketing & Communicatie Adviseur
i.vanalten@veiligheid.nl
tel: 020-5114524

Tips voor Scripts is een initiatief van:

Centrum Media & Gezondheid Samen met   Nederlandse Federatie Stotteren Longfonds Trimbos-instituut Soa Aids Nederland KWF Kankerbestrijding