Home » Uitgelicht » Tips Voor Scripts Lunch 1 December 2015

Uitgelicht

Tips voor Scripts Lunch - 1 december 2015

Op maandag 1 december 2015 schoven er scenaristen, regisseurs en andere creatieven aan  voor een Tips voor Scripts lunch in het Van Deysselhuis te Amsterdam. Tijdens deze lunch gingen zij in gesprek met professionals uit de gezondheidswereld over diverse thema’s.

Elise van Rooij (Diabetes Fonds) opende de lunch met de vraag: ‘Neem ik nog een broodje of niet?’. Voor diabetespatiënten is deze vraag niet eenvoudig en aan de hand van drie casussen vertelde Elise uitgebreid over de impact van diabetes op het dagelijks leven van zowel patiënten als hun familie en liet zij zien welke (lastige) keuzes diabetespatiënten dagelijks moeten maken. Elise beschreef hoe het is om ouder te zijn van Mirte, een peuter van drie met diabetes type 1. Iedere dag moeten haar ouders haar meerdere keren prikken om haar bloedsuiker te meten en haar insuline toe te dienen. Voor alle betrokkenen geen fijne klus. Ondanks de insuline schommelen Mirte’s bloedwaarden zodanig dat zij gemakkelijk haar bewustzijn in een hypo kan verliezen, vooral ’s nachts. Iedere ochtend doet haar moeder met haar hart in haar keel haar kamerdeur open….ademt ze nog?

Diabetes patiënten hebben niet alleen last van hun ziekte, maar ook van het stigma dat aan diabetes kleeft. Veelal wordt gedacht dat mensen met diabetes dit over zichzelf hebben afgeroepen door bijvoorbeeld hun leefstijl. Niets is echter minder waar; meer dan de helft van de patiënten kan er niks aan doen. Ook bij patiënten van diabetes type 2!

Hester Duivis (Trimbos) deelde haar kennis over post-partum depressie. Bij ongeveer 13% van de geboortes zweeft de kersverse moeder helemaal niet op een roze wolk. Deze moeders zijn somber, prikkelbaar, angstig en neerslachtig. Soms beginnen de klachten pas na enkele weken of als de moeder stopt met borstvoeding geven of weer gaat werken. Veel vrouwen schamen zich voor deze klachten of voelen zich schuldig; zij denken dat ze ‘onbewust’ het kind niet willen. Niet alleen vrouwen maar ook mannen kunnen een post-partum depressie krijgen! Gelukkig is een post-partum depressie met therapie en medicijnen goed te behandelen.

Vervolgens vertelde Kristien Harmsen (Phrenos) over psychoses. Bij een psychose hebben mensen last van extreme achterdocht (wanen) en het waarnemen van stemmen waar zij geen controle meer over hebben (hallucinaties). Hierdoor worden zij ernstig belemmerd in hun functioneren.  75% van de mensen met een psychose herstelt en kan weer goed functioneren, hoewel niet altijd meer op hetzelfde niveau als voorheen.

Als laatste deelde Eline Dalmijn (Rutgers) haar kennis en ervaringen over het thema ouderen en seksualiteit. Ouderen kunnen in een verzorgingstehuis kiezen wat ze willen eten, hoe ze verzorgd willen worden, maar hoe zij seksualiteit willen beleven is geen topic in een verzorgingstehuis. Met personeel dat in en uit kan lopen en een 1-persoonsbed wordt het ouderen vrijwel onmogelijk gemaakt om hun seksuele behoeften te vervullen. Ook onderwerpen als viagra, ongewenste intimiteiten en dementie, en seks zonder liefde werden door Eline besproken.

Op www.tipsvoorscripts.nl zijn nog veel meer verhalen en informatie te vinden over uiteenlopende actuele thema’s. De Tips voor Scripts lunch is een initiatief van het Centrum Media & Gezondheid in samenwerking met Scriptbank en het Netwerk Scenarioschrijvers. Voor meer informatie over de Tips voor Scripts lunch houd de sites van Tips voor Scripts en Scriptbank in de gaten. Het aantal plaatsen voor deze Tips voor Scripts lunches is altijd beperkt!


De Tips voor Scripts lunch: Voer voor inspiratie

Filmmakers stuiten op verhalen omdat ze nieuwsgierig, verontwaardigd, verwonderd raken en dat willen delen. Bij iedere lunch schuiven er andere mensen aan die vanuit hun (werk)ervaring een bron zijn van verhalen en veel kunnen vertellen over een specifiek thema. Een uitgelezen kans voor schrijvers om meer over een onderwerp te weten te komen en nieuwe inspiratie op te doen.

Tips voor Scripts is een initiatief van het Centrum Media & Gezondheid. Tips voor Scripts werkt samen met de volgende inhoudelijke partners:, Soa Aids Nederland, Trimbos Instituut, Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, RIVM Centrum Gezond Leven, Rutgers, Longfonds, Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, Stichting Voedingscentrum Nederland, Nederlandse Federatie Stotteren, VeiligheidNL, Pharos, Nederlandse Hoorstichting, Nierstichting, Diabetes Fonds.

Terug naar het overzicht

Tips voor Scripts is een initiatief van:

Centrum Media & Gezondheid Samen met   Rutgers Nederlandse Federatie Stotteren RIVM Diabetes Fonds Kenniscentrum Sport