Home » Uitgelicht » Tips Voor Scripts Lunch 14 April 2016

Uitgelicht

Tips voor Scripts Lunch - 14 april 2016

Op donderdag 14 april vond weer een nieuwe Tips voor Scripts lunch plaats in het Van Deysselhuis te Amsterdam. Tijdens deze informele lunch zijn scenaristen, regisseurs en andere creatieven in gesprek gegaan met professionals uit het maatschappelijke veld.

Karin Postelmans (Nierstichting) opende de lunch met verhalen van nierpatiënten. Zij vertelde uitgebreid over de impact van een nierziekte op het dagelijks leven van patiënten en de mensen om hun heen. “Vaak denken mensen dat een nierziekte niet zo erg is, omdat je er toch twee hebt. Helaas treft een nierziekte altijd beide nieren, dus zijn de gevolgen groot”, aldus Karin Postelmans. Ook vertelde zij uitgebreid over nierdialyse. Een drastische maatregel die pas wordt genomen als er geen andere opties meer zijn. “Zo’n behandeling duurt uren en is een aanslag op het lijf. Na afloop hebben patiënten het gevoel alsof ze een vreselijke kater hebben, en dat is dan een goede dag.” Verhalen over niertransplantatie vonden tijdens de Tips voor Scripts lunch ook veel gehoor. Met name de persoonlijke dilemma’s vonden zij aansprekend.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door besmetting met het HPV-virus. De varianten HPV16 en HPV18 veroorzaken samen ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Sinds een aantal jaren is de inenting tegen baarmoederhalskanker opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Margit Renkema en Marina Conyn (RIVM) vertelde uitgebreid over de ervaringen met het vaccin.

“Voordat het op de markt gebracht wordt zijn de vaccins uitgebreid getest op hun veiligheid. De vaccins bevatten geen insectencellen, rattengif, hormonen, erfelijk materiaal of polysorbaat 80. Op internet kom je soms de raarste verhalen tegen”.

Bert Bast (Nederlandse Federatie Stotteren) vertelde, als ervaringsdeskundige, openhartig over de impact die stotteren heeft. Uit onderzoek blijkt dat de ervaren kwaliteit van leven van stotteraars vergelijkbaar is met nierpatiënten die dagelijks moeten dialyseren. Gelukkig is er tegenwoordig veel aandacht voor vroegsignalering en zijn er goede therapieën beschikbaar. “Het belangrijkste is dat je er vroeg bij bent. Als je eenmaal langer dan 15 jaar stottert, is genezing niet meer mogelijk.”

De experts van de gezondheidsorganisaties werden bestookt met vragen van schrijvers die meer wilden weten over deze onderwerpen. Op www.tipsvoorscripts.nl zijn nog veel meer verhalen te vinden over uiteenlopende thema’s, waarbij direct ook feitelijke informatie beschikbaar is.


De Tips voor Scripts lunch: Voer voor inspiratie

Filmmakers stuiten op verhalen omdat ze nieuwsgierig, verontwaardigd, verwonderd raken en dat willen delen. Bij iedere lunch schuiven er andere mensen aan die vanuit hun (werk)ervaring een bron zijn van verhalen en veel kunnen vertellen over een specifiek thema. Een uitgelezen kans voor schrijvers om meer over een onderwerp te weten te komen en nieuwe inspiratie op te doen.

Tips voor Scripts is een initiatief van het Centrum Media & Gezondheid, in samenwerking met Soa Aids Nederland, Trimbos Instituut, Kenniscentrum Sport, RIVM, Rutgers, Longfonds, Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, Stichting Voedingscentrum Nederland, Nederlandse Federatie Stotteren, Pharos, VeiligheidNL, Nierstichting, Diabetes Fonds, Nationale Hoorstichting.

De Tips voor Scripts Lunch is een initiatief van het Centrum Media & Gezondheid in samenwerking met Scriptbank en het Netwerk Scenarioschrijvers. 

Terug naar het overzicht

Tips voor Scripts is een initiatief van:

Centrum Media & Gezondheid Samen met   Diabetes Fonds Pharos Kenniscentrum Sport Stichting Voedingscentrum Nederland Nederlandse Hartstichting